Navnenyt

Danmarks Cykle Union kårer Jonas Vingegaard som Årets mandlige Cykelrytter 2021

Foto: Jumbo Visma/Bram Berkien.

Hvert år ved denne tid, kårer Danmarks Cykle Union Årets Cykelrytter. En nedsat jury beslutter de nominerede og afstemningen baseres på stemmer fra licenshavende ryttere under DCU. 

Siden 1976 har Danmarks Cykle Union uddelt denne hæderfulde pris, der opfattes som den fornemste i dansk cykelsport. Fra 1976 til 2020 indgik mandlige og kvindelige cykelryttere i den samme afstemning, mens prisen fra 2021 nu deles i to: én pris for årets mandlige og én pris for årets kvindelige cykelrytter. De to priser gives hver især til en cykelrytter (eller et hold), som i det givne år har leveret det eller de mest bemærkelsesværdige resultat(er) på højeste internationale niveau i kategorierne U23 og Elite for herrer og Elite for kvinder.

Om udtagelsen og afstemningen siger Henrik Jess Jensen, formand for Danmarks Cykle Union: ”Et monument i dansk cykelsport er kåring af Årets Cykelrytter – ganske enkelt den største hæder en rytter kan opnå og modtage. Kåringen af Årets cykelrytter vidner om det meget høje niveau der er i dansk cykelsport på både kvinde- og herresiden. Når selv en OL-guldmedalje eller et Verdensmesterskab er ikke en garanti for at blive kåret til Årets rytter – bliver jeg ganske enkelt benovet over hvor store og gentagne resultater der leveres i dansk cykelsport. Det er noget helt særligt, vi oplever i disse år.” slutter Henrik Jess jensen, der også fungerer som formand for juryen.

Oprindeligt var det planen at afsløringen skulle have været afviklet ved et af sæsonens sidste løb eller events. Men Covid-19 stak en pind i hjulet med hensyn til en afvikling med gæster og uddeling af prisen. Fra DCU’s side forsøgte vi, om vi kunne finde en mulighed for at overraske vinderne, men igen har vi måtte agere under hensyntagen til Covid-19, hvor vi ikke ville risikere unødig risiko. Herudover skulle vi naturligvis også agere ud fra et stramt program, hvor de danske ryttere for de flestes vedkommende, allerede er i opstart af en ny sæson, blandt med deltagelse på træningslejre i udlandet.

Derfor har vi valgt den løsning, som nu bedst lader sig gøre, nemlig at overrække prisen virtuelt, via et online ’møde’ i form af et teams møde, løsning som vi jo alle i dag er fortrolige med.

Under denne hensyntagen, er det os således en stor glæde at afsløre vinderen af hæderen som Årets Cykelrytter 2021 – på herre siden. 

Vinderen af prisen som Årets kvindelige rytter 2021, vil forventeligt blive afsløret medio uge 3.

Efterhånden som afstemningen skred frem, viste der sig et klart billede og den bedste herrerytter i Danmark i 2021 holdt føringen helt frem til målstregen.

Årets Cykelrytter 2021 – herrer, er Jonas Vingegaard

Resultatmæssigt fylder især Tour de France, men også andre flotte resultater er opnået i 2021.

#1 på 5. etape i UAE Tour

#1 på 2. etape i Settimana Internazionale Coppi e Bartali

#1 på 4. etape i Settimana Internazionale Coppi e Bartali

#1 samlet i Settimana Internazionale Coppi e Bartali

#2 samlet i Itzulia Basque Contry (Baskerlandet Rundt)

#3 på 5. etape (TT) af Tour de France

#2 på 17. etape af Tour de France

#2 på 18. etape af Tour de France

#3 på 20. etape (TT) af Tour de France

#2 samlet i Tour de France

Jonas blev overrasket af formanden for Danmarks Cykle Union; Henrik Jess Jensen, Elitechef Morten Bennekou, DCU og kommunikationschef Ulrich Gorm, der på vegne af juryen bag prisen og de mange der afgav deres stemme, overbragte nyheden og hæderen via et teams møde, idet Jonas er på træningslejr i Spanien

En glad Jonas Vingegaard havde umiddelbart efter overrækkelsen denne reaktion: ”det er fantastisk, det er en kæmpe ære at blive kåret som Årets Cykelrytter, specielt i så stærkt et felt. Der er mange sejre, Olympiske medaljer og verdensmestre, så det er kæmpestort at det så lige er mig der løber med den titel. Det er jeg virkelig beæret over” siger Jonas.

Til spørgsmålet om hvad han ser som det største i 2021, har han denne kommentar: ”Det er jo nok Tour de France og specielt på Mont Ventoux. Det var jo nok ligesom højdepunktet, hvor jeg kunne sætte Pogacar, men generelt synes jeg bare hele sæsonen har været sindssyg god. Det var ligesom om alt bare spillede sidste år”. smiler Jonas Vingegaard og den stolte vinder har også et par ord til de mange licensryttere der har stemt ham øverst på podiet i kåringen: ”Jeg vil selvfølgelig sige tak til alle dem der har stemt på mig. Det er jeg rigtig glad for og jeg er rigtig glad for at det er mig der løber med prisen,” slutter en synligt glad Jonas Vingegaard fra sin træningslejr i Spanien.

Se filmen hvor Jonas Vingegaard modtager hædersbevisningen her.

De nominerede herre ryttere

De nominerede ryttere udvælges af en komite, der bestod af: Danmarks Cykle Unions formand Henrik Jess Jensen, Danmarks Cykle Unions elitechef Morten Bennekou, Sportsjournalist Tobias Hansen (DR), Sportsjournalist Sanne Jacobsen (TV2), Sportsjournalist Adam Egholm (Ritzau) og Bastian Emil Goldschmidt (forfatter og kommentator Eurosport).

Komiteen fandt frem til nedenstående nominerede ryttere:

  • Kasper Asgreen
  • Jonas Vingegaard
  • Magnus Cort
  • Michael Valgren Hundahl
  • Michael Mørkøv & Lasse Norman Hansen
  • OL 4000 mtr. holdet (Lasse Normann Hansen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg og Rasmus Lund)

Kommentarer