Kultur

Farvel til Classic Race Aarhus

Det er meget trist, men det er ikke forsvarligt at fortsætte uden tilførsel af ny kapital. Sådan lyder det fra direktør i Classic Race Aarhus Poul Dalsgaard, efter fonden bag det populære event har måttet erklære sig konkurs.

Alt tyder på, at det sidste løb er kørt ved Nordeuropas smukkeste racefestival, efter at fonden bag Classic Race Aarhus har måttet erklære sig konkurs.

Siden oktober har Classic Race Aarhus været under rekonstruktion. I den mellemliggende periode har man arbejdet på at få tilført ny kapital. Men det er ikke lykkedes i tilstrækkeligt omfang.

“Det er meget trist, men det er ikke forsvarligt at fortsætte uden tilførsel af ny kapital. Der er blevet arbejdet nærmest i døgndrift – og der har været rigtigt mange, både nuværende og nye partnere, som har vist både velvilje og økonomisk interesse. Vi har den seneste måneds tid været i dialog med flere end 30 interessenter, men desværre lykkedes det ikke at komme i mål med et tilstrækkeligt stærkt, økonomisk fundament til at kunne fortsætte driften,” siger Poul Dalsgaard, direktør i Classic Race Aarhus.

Der har også været seriøse forhandlinger med andre aktører i festivalbranchen for at undersøge mulighederne for et eventuelt samarbejde. Men uden held.

Det er en Aarhus-institution, der siges farvel til. I flere end 10 år har omkring 40.000 gæster fra ind- og udland kunnet glæde sig over både klassisk og moderne motorsport. Gæster, der også har givet stor omsætning til byen. I 2020 måtte man i sidste øjeblik aflyse festivalen på grund af corona, og i år måtte man – igen pga. corona – flytte racet fra den traditionelle dato i maj til sidst i september. Begge dele var medvirkende til det millionunderskud, man nu har kæmpet forgæves for at rette op på.

I årets udgave af Classic Race Aarhus fik arrangørerne ros for at dreje eventet mere i retning af en familiefestival bl.a. med et kæmpe LEGO- og børneområde i Mindeparken og telte med live-musik. Og så selvfølgelig masser af race, hvor også børnene fik mulighed for at køre med de professionelle. Motion var også i fokus, og masser af børn fik mulighed for at løbe banen rundt sammen med legenden Tom Kristensen. Også race-familien Magnussen var med til at give børn en stor oplevelse med hjemmelavede sæbekassebiler.

”Alle var begejstrede for de nye tiltag, men corona-omlægningerne, det ekstremt kolde og blæsende vejr, det lave besøgstal på 36.000 gæster og den manglende omsætning i boder og telte ramte os hårdt økonomisk”, fortæller Poul Dalsgaard.

”Vores overordnede mål har altid været at donere overskuddet til børns trafiksikkerhed, og det er vi kede af, at vi ikke længere kan bidrage til.”

Logistisk er Classic Race Aarhus et kæmpe projekt, og det var aldrig lykkedes uden mange menneskers fantastiske indsats.

“Vores dedikerede sekretariat har knoklet langt ud over, hvad man kunne forvente. Og så vil jeg også gerne sige tak til Salling Fondene, som har været en kæmpe støtte. Det samme har både medarbejdere og politikere i Aarhus kommune. Vi er blevet mødt med så meget velvilje hele vejen rundt,” understreger Poul Dalsgaard.

Men især én gruppe går Classic Race Aarhus-direktørens tanker til:

“Der havde aldrig været noget Classic Race Aarhus uden vores flere end 1.200 frivillige. Jeg har slet ikke ord for deres engagement og dedikation. Tusind, tusind tak. De fortjener om nogen en stor klapsalve. Jeg ved, at de, ligesom jeg, bliver meget kede af, at det ikke er lykkedes. Men en epoke er slut, og vi må glæde os over, at der i 10 år har været en ”Nordeuropas Smukkeste Racefestival” i Aarhus til glæde for rigtigt mange,” siger Poul Dalsgaard.

Fakta:

Classic Race Aarhus blev etableret som en non-profit-organisation og overskuddet er hidtil gået til at skabe bedre trafiksikkerhed for børn. Den første udgave af Classic Race Aarhus blev afviklet den 26.-27. juni 2010. Den sidste udgave den 17.-19. september 2021. Med undtagelse af 2020 er Classic Race Aarhus blevet afviklet hvert år. Racefestivalen er to gange blevet udnævnt til Årets Motorsports Event i Danmark, ligesom eventen har vundet en Auto Award. Hvert år har 1.200 frivillige hjulpet til før, under og efter løbet. Gennem årene er mere end 1.300.000 kroner blevet doneret til projekter for højnelse af børns trafiksikkerhed i form af dels kontanter, dels trafiksikkerhedsudstyr, heriblandt mere end 20.000 refleksveste.

Kommentarer