Debat og politik

Fem Folketingskandidater holder den gode tone

Af Lene Burchardt, Det Konservative Folkeparti

Folketingskandidat , Nordjyllands Storkreds

Et af de temaer, der blev diskuteret , da fem folketingskandidater havde sat hinanden stævne et sted i Aalborg var, hvordan vi øver os i at tale om de “svære emner” uden at komme til at deltage i de sædvanlige “skyttegravskrige”. De dem kandidater er Melina Andersen (SF), Mohammad Rona (M), Morten Klessen (S), Anita Vivi Lilholt (V), Esra Ocak( Q) og Lene Burchardt (K).

Hvordan kan vi tale om miljøet uden at ene med, at de yngre beskylder de ældre for at være dem, der har svinet vores klode til, så de står nu tilbage med en næsten håbløs opgave, med at redde, hvad reddes kan – hvortil de ældre svarer, hvordan er det I sviner Roskilde Markedsplads til, når I forlader Festivalen, eller de mange filmklip I uploader på diverse sociale medier, som bevirker en enorm udledning af C02 til atmosfæren.

Eller hvordan kan vi tale om den nødvendige tillid til vores danske system, uden at begynde at skyde på hinanden, om hvor lidt eller hvor meget magtfuldkommen statsministeren er.

Vi er nødt til at række ud til hinanden, så vi kan tale om de nødvendige problemer, der skal blive løst i Danmark. Vi skal arbejde for, at tilliden bliver den bærende kraft i Danmark. Tillid til, at vi kan løse problemerne sammen på trods af politiske holdninger. Tillid til at vores system virker. Skal man aflevere så stor en del af sin løn i skat, er man nødt til at have tillid til systemet.

I vores lille gruppe har vi alle bemærket, hvordan man skal være  opmærksom på, at der er en tendens til, at kiler let kommer ind og polariserer os – og vi tale om “dem” og “os”. Indvandrerdebatten er et eksempel på dette.

Vi kan kigge mod vest og se, hvordan Demokrats og Republicans har endog særdeles svært ved at tale sammen – og vi er i vores gruppe helt enige om, at den vej, vil vi ikke længere ned ad.

Vi enige om, at der er mange emner vi er uenige om. Ikke alle synes om Arne-pensionen. Vi er ikke enige om, hvilken vej skatten skal…op eller ned, eller om vækst er årsagen eller løsningen på CO2 og andre klimaproblemer. Men vi er ganske enige om, at vi ønsker et samfund, hvor vi med en ordentlig tone og med respekt for hinanden, kan drøfte de udfordringer, som Danmark står overfor. Vi vil fortsætte med at mødes, og arbejde for at få vores budskab ud i denne folketingsdebat.

Vi skal holde den gode tone.

Kommentarer