Debat og politik

Venstre vil bevare dansk landbrugs grønne førerposition

Af Marie Bjerre, Venstre

Medlem af Folketinget, Nordjyllands Storkreds

Venstre vil ikke være med til at sende landbrugets arbejdspladser og vækst ud af landet. Det vil være skidt for klimaet, for dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. I stedet skal vi bevare vores grønne førerposition, insistere på udvikling og sikre fremtidens teknologi til at opnå et klimaneutralt landbrug.

Venstre har præsenteret en grøn 2030-plan, hvor vi investerer 60 milliarder kroner i klima og natur, som vil sætte skub i den grønne omstilling. Pengene skal blándt andet bruges til at investere i mere natur, renere drikkevand, skovrejsning, vedvarende energi, lagring af CO2 med videre. Vi prioriterer 15 milliarder kroner til forskning og udvikling, som blandt andet skal bruges til at fortsætte omstillingen af landbruget samtidig med, at vi bevarer en stærk og konkurrencedygtig fødevareproduktion i Danmark.

Venstrefløjens forslag om at halvere dansk animalsk produktion er kulsort for klimaet, når vi har nogle af de mest klimavenlige fødevarer. For de fødevarer ville i stedet skulle produceres et andet sted. Derfor vil vi heller ikke bare lægge en CO2-afgift ned over landbruget. Vi afventer naturligvis ekspertgruppens model for, hvordan en sådan afgift kan skrues sammen. Hvis vi præsenteres for en model, der sender arbejdspladser i fødevareindustrien ud af landet, må eksperterne tilbage i værkstedet.

Danmark skal være et hotspot for udvikling af nye grønne løsninger. Det kræver, at vi ser erhvervslivet og landbruget som medspillere og ikke som modspillere. Forhåbentlig indtager Venstre snart igen regeringskontorerne, så vi kan sikre en både grøn, ansvarlig og retfærdig omlægning af dansk landbrug.

Kommentarer